NATU - Mandle plátky
Mandle sú plody stromu mandľovníka obyčajného, ktoré sú blízko príbuzné s broskyňami Patrí medzi škrupinové ovocie, rovnako ako lieskové oriešky alebo vlašské orechy V najväčšej miere rastú mandľovníky v Číne a tiež v Kalifornii Pôvodom sú mandle pravdepodobne z Grécka, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta
Výhody
najlepší pomer cena a kvalita
šetrne zbavené nestráviteľné šupky
vysoký obsah bielkovín, vitamínov a minerálnych látok
široké spektrum využitia v (RAW) kuchyni
Využitie
Mandle majú tradičné využitie pri pečení sladkých múčnikov, vianočného pečiva alebo makronek V súčasnosti našli uplatnenie najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín a bezlepkovému charakteru v najrôznejších Paleo receptoch Vďaka ich charakteristicky sladkastej vôni a chuti sú hojne využívané pri príprave RAW dezertov
Vedeli ste že?
V 30 gramoch mandlí (hrsť) máte zdravie na dlani? V tejto dávke máte obsiahnutú odporúčanú dennú dávku dôležitého antioxidantu vitamínu E, ktorý chráni bunky pred oxidatívnym stresom V tejto dávke mandlí je obsiahnutý v optimálnom pomere vápnik (64 mg), horčík (144 mg) a fosfor (82 mg), ktorý sa stará o normálny stav kostí a pomáhajú udržiavať acidobázickú rovnováhu v tele Optimálny pomer vápnika, horčíka a fosforu zaisťuje správne vstrebávanie týchto prvkov A dobrá správa nielen pre športovcov! 30 g mandlí obsahuje 6 g bielkovín, čo je naozaj slušná dávka na tak malé množstvo
TIPY
Raňajková kaša: Pridajte pár mandlí do kaše v kombinácii s ovocím
Smoothies: Rozmixujte s banánom, pridajte kakaový prášok, med a máte krémovej čokoládové smoothie, ktoré ocenia nielen vaše deti
Mandľové mlieko: Konzumácia mandľového mlieka je podľa ayurvédy vhodná po sexe k celkovej regenerácii
Príprava: Rozmixujte dva hrnčeky teplej vody a hrnček mandlí výkonným mixérom rozmixujte Vzniknutý nápoj preceďte Mlieko dochuťte kardamónom, šafranom, maslom ghí a lyžičkou medu Zvyšnú drť môžete využiť na prípravu palaciniek, lievancov alebo ju použiť na prípravu rozjasňujúcej pleťovej masky
Mandľové maslo: Rozmixujte mandle vo výkonnom mixéri na jemno Môžete pridať prírodné sladidlá a štipku soli na dochutenie
Pečenie: Využite namletej mandle ako súčasť cesta na pečenie v najrôznejších receptoch
Dochucovanie jedál: Dochádza vám inšpirácia ako dochutiť pokrmy? Siahnite po mandliach Hodí sa do sladkých i slaných jedál
Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejom, medom a štipkou soli a získate lahodnú marockou nátierku!marcipán
Makrónky: Tradičné francúzske makrónky si pripravíte jednoducho z vaječných bielkov, mletých mandlí a cukru
Turrón: Pripravte si z mandlí tradičnej španielsku pochutinku
Balenie
100 g
Alergény: Suché orechy a výrobky z nich
Krajina pôvodu: USA
Zloženie: Mandle natural - jadrá
Nutričné údaje
Energetická hodnota
2593,9 kJ / 628 kcal
tuky
56 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny
4,5 g
sacharidy
4,5 g
- z toho cukry
4 g
bielkoviny
21 g
vláknina
12 g
soľ
0 g