NATU - Mak modrý
Pestovanie modrého maku má v našich krajinách dlhú tradíciu, pôvodne však mak, latinsky papaver somniferum, pochádza z Malej Ázie V niektorých krajinách je dnes jeho pestovanie zakázané, pretože niektoré odrody obsahujú vysokú koncentráciu morfínu
Výhody
najlepší pomer cena a kvalita
3 násobné množstvo vápnika ako v mlieku
obsahuje bielkoviny a vlákninu
Využitie
Modrý mak má mnoho spôsobov využitia Zvyčajne sa používa pri výrobe pečených múčnikov, ako posyp či plnka do koláčov, buchiet, závinov či kysnutých knedlí Vďaka vysokému obsahu tuku možno využiť na výrobu makového oleja Doma si môžete pripraviť aj makové mlieko, ktoré je veľmi lahodné a znesú ho aj tí, ktorým inak mak nerobí dobre
TIP
Mak by sa mal pred požitím vždy namlieť či inak opracovať, pretože ak zjeme celá semienka, môžu našej tráviacou sústavou prejsť bez toho, aby sa v tele uvoľnili a vstrebali látky, ktoré mak obsahuje Tým pádom by zaradenie maku do nášho jedálnička nemalo efekt Do sladkých múčnikov sa mak väčšinou mlynčekom melie najemno a následne mieša s cukrom Možno z neho ale vyrobiť aj makové mlieko Postup je celkom jednoduchý Stačí namočiť zhruba 10 dkg namletého maku do jedného litra vody a nechať dve až tri hodiny lúhovať Potom rozmixujeme najemno, precedíme cez plátenko či jemné sitko a môžeme dochutiť napríklad medom Vzhľadom k tomu, že toto mlieko nie je nijako chemicky alebo tepelne ošetrené, odporúča sa spotrebovať čo najskôr a príliš dlho neskladovať
Vedeli ste, že?
Mak modrý má na naše zdravie jednoznačne pozitívny vplyv (radí sa do oblasti tzv Superpotravín) Je to dané predovšetkým vysokým obsahom vápnika, ktorý mnohonásobne prevyšuje obsah v syroch či mliečnych výrobkoch Preto sa odporúča pre prevenciu osteoporózy a zvýšený príjem by si mali postrážiť napríklad tehotné ženy Čo sa minerálnych látok týka, je mak bohatý na horčík, zinok či draslík Ďalej obsahuje vitamín E a má vysoký obsah kvalitných bielkovín Vzhľadom k tomu, že sa jedná o olejnaté semená, je dôležité spomenúť aj vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín Mak sa navyše vyznačuje aj vysokým podielom vlákniny, ktorá je ideálnym pomocníkom pre zdravý tráviaci trakt
Balenie
200 g
Alergény: Neobsahuje
Krajina pôvodu: Česká republika
Zloženie: Mak modrý
Nutričné údaje
Energetická hodnota
2520,57 kJ / 602,42 kcal
tuky
42 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny
4,5 g
sacharidy
28 g
- z toho cukry
3 g
bielkoviny
18 g
vláknina
0 g
soľ
0 g