Tagaro - Aglianico Pinatar IGT 2018 Červené suché až polosuché víno z oblasti Puglia. Víno je vyrobené z odrody Negroamaro (100%) z viníc v severnej časti mesta Salento. Červené suché až polosuché víno z regiónu Puglia. Víno je vyrobené z odrody Aglianico (100%) z viníc v severnej časti mesta Salento. Vinice sú vysadené v nadmorskej výške 250-350 mnm na vápenitá-ílovitej pôde. Vek vinohradu je 15-30 rokov a hustota vysádzanie 4500 kríkov na hektár. Po zbere a studenej macerácii hrozna o teplote 4-5 ° C (počas 36 hodín) nasleduje alkoholická fermentácia pri kontrolovanej teplote 24-26 ° C. Potom jemné lisovanie a po maloaktické fermentácii, ktorá prebieha v nerezových tankoch, ide víno do veľkých francúzskych sudov kde zreje 4 mesiacov. Po nalahvování ešte víno odpočíva 4 mesiace než ide na trh. Obsah alkoholu: 13,5%. Objem: 0. 75l Ako chutí Aglianico IGT Pinatar z vinárstva Tagaro? Farba vína je výrazne červená s rubínovým odleskom. V aróma prevláda červené ovocie a koreniny, to isté sa potom odráža aj v chuti - čučoriedky a černice. Dobre zakomponované a sladká dochuť. Naše odporúčanie: Párovanie - pečená a grilované červená mäsa, korenené syry. Teplota podávania 18-20 ° C. Vhodné na okamžité vypitie a krátke archiváciu. Odporúčame aspoň 1h dekantovať. O odrode vína Aglianico Aglianico je podľa všetkého jedna z najstarších odrôd južného Talianska. Podľa niektorých bádateľov bolo privezené do oblasti dnešnej Kampánie Rieky v 7. alebo 6. storočia pnl Skutočný pôvod odrody a jej názvu ale zostáva skôr nejasný. Podľa všetkého mohlo ísť o pôvodnú taliansku odrodu, pretože genetické štúdie z roku 2004 nenašli žiadnu súvislosť medzi Aglianico a gréckymi odrodami. Kto vie, každopádne názov Aglianico sa prvýkrát objavuje v historických prameňoch až v roku 1520. Dnes je Aglianico symbolom najlepších červených vín z Kampánie a Basilicata. Vysadených je ale tiež inde v Taliansku, nájdete ho v Apúlii, Abruzze alebo Laziu. Celková rozloha viníc Aglianico dosahuje zhruba 10 500 hektárov, čo nie je úplne málo.