NATU - Pistácie lúpané
Pistácie (latinsky Pinus Pinea) čiže plody pistacia pistáciového pochádzajú zo suchých horských oblastí Strednej Ázie Ich história siaha až do starovekej Asýrie Dnes sa pestujú na rôznych miestach sveta od Stredomoria až po Indiu či USA Strom, z ktorého pistácie pochádzajú, sa dožíva až niekoľkých stoviek rokov a plodia len každé dva roky Úroda je však veľmi bohatá, možno získať až 50 kg pistácií z jedného stromu
Výhody
najlepší pomer cena a kvalita
vysoký obsah bielkovín
Využitie
Pistácie sú veľmi obľúbenou maškrtou, a to predovšetkým v ich solenej podobe Inak sa používajú na prípravu sladkého i slaného pečiva, ale pridávajú sa aj do paštét či ako plnka do mäsa Z pistácií sa tiež vyrába veľmi dobrý olej a sú základom pre tak obľúbenú pistáciovú zmrzlinu Lúpané pistácie môžete rozdrviť a použiť ako posyp na rôzne pečivo či mäso, prípadne na prípravu raw múčnikov (ako základ korpusu) V raw kuchyni však majú široké uplatnenie Ako jeden príklad za všetky je napríklad mrazená pistáciová pochúťka, stačí namixovať šálku pistácií so šálkou kokosového mlieka a lyžicou agáve sirupu Necháme zmraziť a podávame Možno ich aj opražiť na panvici, prípadne dochutiť štipkou korenia a soli a mať skvelú pochúťku k vínu či pivu Je zaujímavé, že aj z pistácií si môžete pripraviť domáce mlieko Bude mať rovnako lákavú farbu, ako spomínaná zmrzlina Postup nie je zložitý 10 dkg lúpaných nesolených pistácií namočte na osem hodín do trištvrte litra vody Potom v prípade potreby dolejte vodu, pretože pistácie môžu veľa nasať, zmixujte dohladka a preceďte
Vedeli ste že?
I keď sú pistácie takmer z jednej polovice zložené z tukov, jedná sa o tuky telu prospešné a pomáhajú znižovať nebezpečný cholesterol a sú dobré aj pre prevenciu vysokého krvného tlaku Okrem oleja pistácie obsahujú aj rad ďalších látok, ktoré ich radí medzi potraviny prospešné nášmu zdraviu Sú to minerály a vitamíny Spomeňme napríklad vápnik, zinok, selén, horčík, fosfor či železo Z vitamínov sú to predovšetkým tých z radov A, B a E Vďaka obsahu omega 3 a 6 mastných kyselín pomáhajú pistácie udržiavať zdravý nervový systém
TIPY
Raňajkové kaša: Pridajte pár mandlí do kaše v kombinácii s ovocím
Smoothies: Rozmixujte s banánom, pridajte kakaový prášok, med a máte krémovej čokoládové smoothie, ktoré ocenia nielen vaše deti
Mandľové mlieko: Konzumácia mandľového mlieka je podľa ayurvédy vhodná po sexe k celkovej regenerácii
Príprava: Rozmixujte dva hrnčeky teplej vody a hrnček mandlí výkonným mixérom Vzniknutý nápoj preceďte Mlieko dochuťte kardamónom, šafranom, maslom ghí a lyžičkou medu Zvyšnú drť môžete využiť na prípravu palaciniek, lievancov alebo ju použiť na prípravu rozjasňujúci pleťové masky
Mandľové maslo: Rozmixujte mandle vo výkonnom mixéri na jemno Môžete pridať prírodné sladidlá a štipku soli na dochutenie
Pečenie: Využite namletej mandle ako súčasť cesta na pečenie v najrôznejších receptoch
Dochucovanie jedál: Dochádza vám inšpirácia ako dochutiť pokrmy? Siahnite po mandliach Hodí sa do sladkých i slaných jedál
Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejom, medom a štipkou soli a získate lahodnú marockou nátierku!marcipán
Makrónky: Tradičné francúzske makrónky si pripravíte jednoducho z vaječných bielkov, mletých mandlí a cukru
Turrón: Pripravte si z mandlí tradičnej španielsku pochutinku
Balenie
100 g
Alergény: Suché orechy a výrobky z nich
Krajina pôvodu: Irán
Zloženie: Pistácie lúpané
Nutričné údaje
Energetická hodnota
2373,9 kJ / 567 kcal
tuky
44,82 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny
5,46 g
sacharidy
29,38 g
- z toho cukry
7,74 g
bielkoviny
20,95 g
vláknina
9,9 g
soľ
0 g