NATU - Kešu orechy
Vďaka portugalským námorníkom, ktorí kešu doviezli v 16 storočí z Ázie cez Indiu a Mozambik, je kešu rozšírené skoro po celom svete, predovšetkým v suchých tropických oblastiach
Výhody
najlepší pomer cena a kvalita
vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín
využitie v slanej aj sladkej kuchyni
Využitie
Hojne sa využívajú v indickej kuchyni napríklad v kombinácii s ryžou K príprave teplej i studenej kuchyne, kešu nátierky, kešu masla, do musli, dezertov aj koláčov Používajú sa vo veľkej miere pri pripravovaní RAW pokrmov Pri rozmixovanie majú krémovú štruktúru, takže môžu slúžiť ako základ pre prípravu zdravších krémov napríklad do tort alebo ako vegánska náhradka chutných syrov a smotany
Vedeli ste že?
Kešu orechy obsahujú menej tukov ako väčšina ostatných orechov, z toho asi 82% týchto tukov sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú zdraviu prospešné Okrem toho v kešu orieškoch nájdete aj značné množstvo draslíka, horčíka alebo fosforu, ktoré sú pre ľudský organizmus dôležité Sú bohaté na vitamíny, Zemen skupiny B, ale aj vitamín K a E Vysoké množstvo karotenoidov v kešu pôsobia liečivo na kožu, sliznicu a oči Ďalej sú tieto orechy vhodné pri ochoreniach nervovej sústavy, ako je častá nervozita, podráždenosť, depresie a tiež pri oslabení a únave Používajú sa pri kŕčoch dutých orgánov, ako je hrubé črevo, maternica alebo pri angíne pektoris Podporujú regeneráciu a sú vhodné pri anémii Hŕstka denne funguje ako silné prírodné antidepresívum
Balenie100 g
Alergény: Sezamové semená a výrobky z nich
Krajina pôvodu: India
Zloženie: Kešu orechy
Nutričné údaje
Energetická hodnota
2315 kJ / 553 kcal
tuky
43,6 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny
7,8 g
sacharidy
30,2 g
- z toho cukry
5,9 g
bielkoviny
18,2 g
vláknina
3,3 g
soľ
0 g