Green Cane - Kuchynské utierky z cukrovej trstiny Veľmi pevné a savé papierové utierky zo zvyškov z cukrovej trstiny a bambusu V úlohách (80 ks na úlohu - 2 role) Rýchlo a 100% rozložiteľné Bez farbív, vôní, ropných látok a GMO Veľmi savé a pevné utierky z cukrovej trstiny. 70% tohto výrobku je zmes cukrovej trstiny (bagasy) a zvyškov bambusových vlákien. Bagasa sú vylisované zvyšky stebiel trstiny, čo je vedľajší produkt rafinácie cukru. Jej zásoby sú prakticky neobmedzené po celom svete a používa sa aj pri výrobe biopalív. Pre zaistenie dostatočnej jemnosti a pevnosti výrobku je pridávané cca 30% certifikované buničiny, pestované udržateľným spôsobom. Ideálne aj pre ČOV a septiky - 100% a rýchlo rozložiteľné. Obal neobsahuje plasty a je tiež kompostovateľný). Bez farbív, vôní, ropných látok a GMO. Cukrová trstina, ktorá je hlavnou surovinou pre výrobu, je typ rýchlo rastúci tropickej trávy, ktorá sa zberá 1x ročne. Zbiera sa ručne, prípadne strojovo, kedy sa usekává iba nadzemná časť trstiny. V porovnaní s výrubom stromov má pestovanie a zber veľmi malý ekologický dopad. Vyrúbanie lesa spôsobuje eróziu a ohrozuje spústy živočíchov na les viazaných. Nehovoriac o ťažké mechanizáciu a nákladných autách, ktorá les rúbe a preváža na spracovanie. Výrobný závod je v južnej Ázii. Papiereň je akreditovaná normou ISO 14001 a Environmental Choice Australia (akreditácie v behu), čo znamená, že je továreň pravidelne kontrolovaná externými audítormi. Pre bielenie tohto papiera nebol použitý chlór. Vzhľadom k vlastnostiam materiálov sa používa oveľa menej bielidiel ako u papiera (i recyklovaného). Výrobok je vyrobený zo zvyškových materiálov, ktoré sú 100% rozložiteľné. Na rozdiel od papierových výrobkov nedochádza ku výrub stromov s následkom odlesňovania krajiny. (Na výrobu 1 tony bežného papiera je zvyčajne potrebné 2-3 tony dreva) Čo je to cukrová trstina a viac o výrobe výrobkov Green Cane Cukrová trstina je viacročná rastlina. Jedná sa o mohutnú trávu s masívnymi steblami. Steblo je vyplnené mäkkou dreňou, ktorá obsahuje až 20% cukru. Pestuje sa predovšetkým v tropických oblastiach. Zberá sa buď špeciálnymi strojmi, alebo ručným zberom pomocou mačiet. Po zbere sú steblá trstiny odvážané do cukrovarov, kde sa lisujú a z vytekajúcej šťavy sa vyrába cukor. Okrem cukru majú stále väčší význam aj vedľajšie produkty ako sú melasa a bagasa (zvyšky stebiel po vylisovaní). Vylisovanými steblami sa väčšinou kúri (biomasa) a v súčasnej dobe sa začína surovina využívať aj na výrobu papierových výrobkov. Vlákno z cukrovej trstiny neobsahuje drevinu, kvôli ktorej sa zvyšuje potreba chemických látok pri spracovaní ako u bežného papiera. Oproti bežnému papieru je výroba tiež menej energeticky náročná. Zo surovej cukrovej trstiny sa tiež vyrobí viac papiera než v prípade drevnej suroviny. Proces výroby papiera z tohto odpadu je technologicky veľmi dobre ošetrený. Zaobíde sa bez použitia chlóru a veľkého množstva vody vďaka moderným šetrným technológiám. Výrobný závod spolupracuje s farmármi, ktorým zaisťuje odbyt odpadového produktu z procesu výroby cukru. Fakty Viac ako 95% používaných papierov je z dreva. V súčasnosti je celosvetové odlesňovanie jednou z najväčších environmentálnych problémov. Odhaduje sa, že každé 4 roky miznú z našej planéty les s rozlohou Nového Zélandu. Takmer ¼ porazených stromov slúži na výrobu papiera. 1 tona papiera recyklovaných vlákien z cukrovej trstiny zachráni 17 stromov. Špecifikácie 2 role - 80 ks na rolu 70% - cukrová trstina (bagasa) a bambus 30% - certifikovaná buničina Obal z recyklovaného papiera, priehľadná časť z kukuričného škrobu.